Suomen nousu alkaa Oulusta – by Jukka Niemelä

Olen asunut Oulussa elämäni ensimmäiset kuusi vuotta ja työelämäni ensimmäiset kaksi vuotta. Siksi Oulu on lähellä sydäntäni. Amerikkalaiset tekivät varsinaisen tempun, kun ensin Microsoft ilmoitti irtisanomisista ja heti perään tuli Broadcomin pommi. Yhteensä se tarkoittaa noin tuhannen oululaisen IT-alan työntekijän resurssien vapautumista työmarkkinoiden vapaaseen käyttöön. Kauniisti sanottuna.Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen toteaa Helsingin Sanomissa 24.7.2014, että irtisanomiset nostavat Oulun työttömyyttä yhdellä prosenttiyksiköllä. Se on paljon se. Vuonna 2013 Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi 2 200 000 euroa silloiselta Renesasilta, nykyiseltä Broadcomilta irtisanottavien työntekijöiden tukitoimiin. Olisi mielenkiintoista nähdä, mikä näiden tukitoimien taloudellinen ja työllistävä vaikutus on ollut.

Tein oman ehdotukseni oululaisille. Sen voi tsekata Slidesharesta. Pian on taas joku instanssi myöntämässä rahaa tukitoimiin. Sellaisiin tukitoimiin, jotka todennäköisesti vaikuttavat vain vähän aikaa, ja kasvattavat ainoastaan alan palveluntoimittajien liikevaihtoa.

Kehitimme ISG Finland Oy:llä poikkeuksellisen toimintamallin työnhakuvalmennukseen. Se sai osallistujilta mahtavaa palautetta. Yhteistyökumppaninamme oli Profiles International Finland Oy, ja julkinen kiitos Christian Öllerille mukanaolosta. Etsimme valmennusohjelman osallistujiksi mahdollisimman “vaikeita tapauksia” – eli keski-ikäisiä, korkeakoulutettuja irtisanottuja tai työttömiä henkilöitä, joiden asema työnhakumarkkinoilla ei todellakaan ole helppo. Siihen oli syynsä. Kuten Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedy tuumasi kuulennosta 12.9.1962

We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.

Tulevan syksyn Nordic Business Forumin yksi pääpuhujista on yhdysvaltalainen Jim Collins, joka on kehittänyt viisiportaisen Level 5 Leadership -ajattelun, kehottaa yrityksissäkin tuomaan ikävät faktat pöytään neljä kertaa vuodessa:

Be careful about who you include in this meeting. You will be discussing just the brutal facts. This is not the time to express opinions or strategize. Repeat: Only discuss the brutal facts.

Nyt on oululaisillakin se hetki, että ikävät ja raa’at faktat täytyy tuoda pöytään. Ihan kaikki. Mutta kolikolla on se toinenkin puoli.

Hyvät oululaiset: osaamisenne on maailman huippuluokkaa. Täällä etelässä pohjoissuomalaisten työmoraalia arvostetaan korkealle. Oman alanne työpaikkoja ei täälläkään juuri ole, joten kannattaa harkita kokonaan uuden lehden kääntämistä. Mitä se tarkoittaa itse kullekin, jää selvitettäväksi. Kun teille tullaan tarjoamaan tukitoimia, olkaa tarkkana. Tässä muutamia asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

  1. Tukitoimien palveluntoimittajaksi valitaan usein halvin. Se ei ole paras. Halvimman toimittajan työtunnit teidän auttamiseenne on päätetty etukäteen. Halvimman toimittajan tehtävä on ensisijaisesti tuottaa luvattu palvelu, ei sen kummempaa. Kannattaa siis kysyä valmentajaltasi, mikä hänen oma tavoitteensa on. Jos se ei ole sinun työllistymisesi tai mahdollisuus menestyä yrittäjänä, nosta kytkintä.
  2. Tukitoimien palveluntoimittajista kaikki eivät ole olleet työttömänä tai yrittäjinä ilman töitä. Heillä ei siis ole aavistustakaan siitä, millainen henkinen ja fyysinen stressi työttömyys voi olla, kun laskupino kasvaa keittiönpöydän kulmalla ja pankki haluaa asuntovelan lyhennyksen kaikesta huolimatta. Jos osallistut johonkin valmennusohjelmaan, kannattaa kysyä ensimmäisenä, onko valmentaja itse ollut vastaavassa tilanteessa.
  3. Tukitoimien palveuntoimittajilla ei välttämättä ole markkinointiviestintäosaamista. Osa heistä tuottaa työhakemuksia ja ansioluetteloita kuin liukuhihnalta. Työsuorituksen mittari on päivitetty CV ja saatekirje. Ei parhaiden ominaisuuksiesi esiintuominen, tulostesi esittely tai merkittävimmät saavutuksesi höystettynä esimiesten, kollegoiden ja asiakkaiden ylistävillä lausunnoilla. Jos osallistut valmennusohjelmaan, kannattaa kysyä, kuinka CV:si ja saatekirjeesi erottautuu kaikkien niiden muiden satojen joukosta, jotka ovat samassa tilanteessa.-
  4. Tukitoimien palveluntoimittajat noudattavat usein samaa, aiempaa kaavaa. Muista, että jos asioita on tehty aina samalla tavalla, on aina saatu samoja tuloksia. Kannattaa kysyä, millaisia tuloksia palveluntoimittaja on aiemmin saavuttanut.
  5. Monet tukitoimien palveluntoimittajat kertovat sinulle, mitä sinun pitää tehdä. Monet asiat ovat sellaisia, jotka löytäisit internetistä alle vartissa. Hyvä palveluntoimittaja auttaa sinua löytämään oman mielenkiinnon kohteesi, motivaatiosi, mahdollisuutesi ja tavoitteesi heti alkumetreillä. Silloin polun voi pilkkoa pieniin, helpommin saavutettaviin tavoitteisiin. Pala kerrallaan.
  6. Kaikilla tukitoimien palveluntoimittajilla ei ole kokemusta yrittäjyydestä, eivätkä ne tarjoa yrittäjyysvalmennusta. Monipuolinen palveluntoimittaja auttaa sinua selvittämään omat vahvuutesi yrittäjänä ja tukee sinua päätöksenteossasi ja alkuvaiheessa omalla kokemuksellaan. Yrittäjyys on Taivas ja Helvetti. Sinun täytyy saada realistinen kuva yhdessä oman elämäntilanteesi kanssa. Kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet menestyä.
  7. Kaikilla tukitoimien palveluntoimittajilla ei ole rekrytointipalveluita ja hakijatietokantaa. Se tarkoittaa, että yksi oleellinen markkinointikanava sinun osaamisellesi ja työllistymisellesi puuttuu. Esimerkiksi meillä ISG-konsernissa on yli 400 000 hakijan tietokanta ja vuosittain yli 18 000 avointa työpaikkaa Euroopassa. Yritykset, joilla on avoimia työpaikkoja, osaavat kysyä omasta mielestään sopivaa työntekijää, ja me autamme heitä siinä. Jopa 80 % avoimista työpaikoista on sellaisia, että ne eivät tule koskaan julkiseen hakuun. Kuinka siis voisit hakea työpaikkaa, josta et tiedä? Ja kuinka työnantaja voisi löytää sinut, ellet ole tietokannassa?

Uskon siihen, että Suomen nousu alkaa Oulusta. Se vaatii verta, hikeä ja kyyneleitä. Se vaatii sen, että jokaisella toimijalla on yhteinen tavoite: työllistyminen. Kritisoin termiä työllistäminen, koska se on tuettua, lyhytaikaista ja lyhytvaikutteista. Sen sijaan työllistyminen on yksilökeskeistä, intensiivistä ja omien vahvuuksien kautta työllistymistä, jolloin työn tuottavuus on parhaimmillaan.

Tsemppiä vaikeiden aikojen keskellä. Me selevitään, perkele vieköön!

 

 

Leave a comment